Kruševljanin Slobodan Nikolić predstavio uređaje iz svog privatnog muzeja

Kruševljanin Slobodan Nikolić predstavio uređaje iz svog privatnog muzeja. Instrument za merenje električnih veličina "Simens i Halske" proizveden 1900. godine.

STRASTVENI kolekcionar Slobodan Nikolić (69) prvi put je iz svog doma fizički izneo deo bogate zbirke rariteta koju čine stotine uređaja iz prethodna dva veka. Posetioci Kuće Simića imaju priliku da pogledaju postavku simbolično nazvanu "Poslednja reč tehnike", gde je smešteno manje od pet odsto Nikolićevih rariteta.

 

Voltmetri iz Nemačke proizvedeni 1900. godine, instrument za merenje električnih veličina "Simens i Halske" (SAD) iz 1895, Radio VDE (Nemačka) iz 1933. godine sa znakom Trećeg rajha, engleski telefon "Audiolajn" iz 1898. godine, "Tomas Houm" fonograf (SAD) iz 1898, geodetski instrumenti od pre 1900, gramofon sa trubom "Master vois" (SAD 1910-1920), samo su delić vlasništva ovog mašinskog inženjera u penziji.

- Od trenutka kada sam shvatio da je život sastavljen od znanja i događaja, uočio sam da mnogo toga ne znam i da moram sebe da nadograđujem - priča, za "Novosti", Slobodan Nikolić. Tada sam pred sobom imao telefon, radio-aparat i druga pomagala. Video sam da oni tačno prenose nečije misli i znanja. Postavio sam sebi pitanja kako je moguće da moj glas ode u etar i da se prenosi moja slika tako da onaj ko želi može da me čuje i vidi. Ovo je bio podstrek da naučim i shvatim kako sve funkcioniše.

 

Tada se, svedoči Nikolić, javila želja da raznovrsna tehnička pomagala poseduje i u narednih 50 godina proučava. Ovo poslednje uspelo mu je u više stručnih knjiga koje je objavio. U muzeju podvlače da Nikolićevi unikati imaju nesumnjivu istorijsku i estetsku vrednost. Strastveni sakupljač čuva i zbirku najstarijih srpskih bukvara iz 16. veka, kameno oruđe staro 5.000 godina iz okoline Kruševca i niz starih dokumenata iz Lazarevog grada, koji čekaju neku novu izložbu.

Uređaji sa kojima je radio Nikola Tesla

- Poseban doživljaj pruža slušanje snimka džez muzike na žičanom magnetofonu nemačke proizvodnje iz 1943. godine - ističe kustos Kuće Simića Zorana Kovačević Drašković.

TESLA U LIČKOJ NOŠNjI

POSEBAN kutak izložbe posvećen je Nikoli Tesli, čije je izume Slobodan Nikolić decenijama proučava. Mašinac kolekcionar poseduje i fotografiju srpskog genijalca u ličkoj nošnji napravljenu foto-aparatom iz 1880, Teslinu vizitkartu i povelju koju je dobio u Beogradu.

 

 

 (Izvor: Novosti.rs)

Share this article