10 misterija o Bermudskom trouglu koje niko ne može objasniti

Nazivaju ga ćesto đavoljim mestom, a smešten je između Bermuda, Floride i Portorika u Atlantskom okeanu.

1. U Bermudskom trouglu u poslednjih sto godina izgubljeno je bar hiljadu života. Svake godine u proseku na ovom području, kojem je ime dao Vinsent Gadis u članku iz 1964. godine, nestane četiri letelice i dvadesetak brodova.

2. Mnogi veruju da misteriozne nestanke letelica i brodova uzrokuju podvodni vrtlozi koji se formiraju usled mešanja tople i hladne morske struje na ovom području.

  

3. Prva osoba koja je pisala o Bermudskom trouglu bio je Kristofor Kolumbo. U svom dnevniku je 8. oktobra 1492. godine napisao da je na tom području brodski kompas prestao da radi, a tri dana kasnije primetio je i vatrenu kuglu na nebu.

4. Bermudski trougao pokriva površinu od 1.140 kvadratnih kilometara na severnom delu Atlantskog okeana između Bermuda, Floride i Portorika. Ipak, njegove granice nisu fiksne, pa se neobični događaji dešavaju i van tih okvira.

5. Unutar Bermudskog trougla, na ostrvu Andros, američka vlada je postavila Atlantski centar za testiranje i procenu podvodnog područja (Atlantic Undersea Test and Evaluation Center), gde američka mornarica testira svoje podmornice, sonare i oružje. Mnogi teoretičari zavere veruju da je reč o nautičkom pandanu Područja 51.

6. U Bermudskom trouglu ljudi su doživeli takozvanu 'elektronsku maglu'. Pilot Brus Gernon tvrdi da je izgubio 28 minuta dok je putovao kroz ovo područje. Avion je nestao s radara, a pojavio se u Majamiju otprilike pola sata kasnije.

 

7. Jedan od najpoznatijih nestanaka letelica u istoriji Bermudskog trougla dogodio se 1945. godine. Pet torpednih bombardera Avendžera američke vojske s 14 članova posade poletelo je iz Fort Loderdejla u Floridi do ostrvca Bimini. Devedeset minuta nakon poletanja, operateri su dobili signal da kompas u letelicama ne radi. Nakon toga je izgubljena sva komunikacija. Letelice nikad nisu pronađene, kao ni tri aviona koja su krenula u misiju spasavanja.

8. Poznato je da kompasi pokazuju magnetni, a ne pravi geografski sever Zemlje. Ali, Bermudski trougao jedno je od retkih mesta gde je situacija obrnuta, što stvara pometnju za mnoge brodove i letelice unutar ovog područja.

9. Jedna od najvećih tragedija na ovom prostoru dogodila se u martu 1918, kada je nestao teretni brod USS Cyclops dug 165 metara, na kojem se nalazilo 306 članova posade i 10.000 tona mangana. Brod je potonuo negde između Barbadosa i zaliva Česepik, a olupina nikad nije pronađena. Ista sudbina zadesila je dva sestrinska broda 1941. godine koja su plovila sličnom rutom.

10. Bermudski trougao nije jedinstven po nerazjašnjenim nestancima brodova i letelica. U Tihom okeanu, uz obalu Japana, nalazi se Zmajev trougao (poznatiji još i kao Đavolje more), u kojem je u periodu od dve godine u pedesetim godinama prošlog veka nestalo oko 700 moreplovaca, usled čega je područje proglašeno ratnom zonom.

 

(Izvor: punkufer.hr)

Share this article