10 namirnica kojima nije mesto u frižderu

Možda ćete se iznenaditi listom koja sledi, jer verovatno većina nas čini greške u načinu čuvanja određenih namirnica. Sledi lista onih koje ne treba da čuvate u frižideru!

Kada se čuvaju u frižideru, većina ovih namirnica gubi ukus ili se brže kvare, piše Huffington Post, zato pažljivo pročitajte spisak:

1. Paradajz – Hladan vazduh u frižideru sprečava proces zrenja i učiniće da ovo divno povrće izgubi ukus.

2. Bosiljak – Ako ga držite u frižideru, brže će uvenuti i pokupiti mirise drugih namirnica, te će izgubiti svoju posebnu aromu.

3. Krompir – Skrob iz ovog povrća će se brže pretvoriti u šećer i tako ćete dobiti sladak, "peskovit" krompir. Najbolje ga je čuvati u papirnoj kesi, na hladnom, ali ne ledenom mestu.

4. Crni luk – Vlaga iz frižidera će ih učiniti mekanim i brže će se ubuđati, te ih zato treba čuvati na hladnom, ali suvom mestu.

5. Avokado – Čuvanjem ovog voća u frižideru potpuno sprečavate njegovo sazrevanje.

6. Beli luk – Beli luk će u frižideru početi da klija, postati gumast i konačno početi i da se kvari. Kao i crni luk, preporučuje se hladno, ali suvo mesto.

7. Hleb – Za razliku od drugih namirnica hleb će se u frižideru osušiti, zato treba da bude upakovan, kako bi zadržao vlagu.

8. Maslinovo ulje – Treba ga čuvati na hladnom i tamnom mestu, a ne u frižideru, jer će se zgusnuti i dobiti puterastu teksturu.

9. Kafa- će u frižideru izgubiti aromu i pokupiti druge mirise. Treba je čuvati na tamnom, prohladnom mestu, kako bi sačuvala svežinu i sve arome.

10. Med – Nema nikakve potrebe da ga stavljate u frižider, može opstati na bilo kom mestu, ako je dobro zatvoren. Frižider može samo podstaći njegovu kristalizaciju.

 

 

(Izvor: SacuvajmoZdravlja.blogsspot.rs)

Share this article