"Bliznakinje od stakla": Kosti mogu da im prepuknu čim kinu ili kada ih presvlače

Jedna majka je otkrila kako su njene bliznakinje od 17 meseci preživele uprkos prognozi lekara da će 100% preminuti.

Kler Mofort (34) je rečeno da njene bebe imaju osteogenezu imperfektu dok je još bila trudna. Skener je pokazao da su devojčice imale po 15 polomljenih kostiju u oblasti karlice, pa su lekari bračnom paru Morfort rekli da im deca neće preživeti.

Uprkos svemu, Amelija Grejs i Houp Elizabet Mofort rođene su 4. aprila prošle godine. Amelija je imala pet naprslih rebara, a Houp je težila samo 900 grama! Lekari su ponovo rekli da će ćerke teško preživeti. Međutim, bliznakinje se ne daju.

 

Život je celoj porodici i dalje težak, jer devojčicama mogu da naprsnu kosti samo ako kinu, kad se prevrnu ili kad im se promeni odeća. 

- Kao da su napravljene od stakla. Kad bi plakale, plašili smo se da je od preloma. Plašili smo se i da ih pipnemo jer najmanji pokret može dovesti do toga da im kost pukne - izjavila je majka Kler Mofort.

Kad je saznala da je trudna, Kler je bila presrećna. Međutim, kad je bila u trinaestoj sedmici, skener je pokazao da blizankinje dele placentu, što je neuobičajeno i može dovesti do komplikacija.

USA, SAD, Teksas,  Quintuplets, bebe, devojčice, bliznakinje, Texas Quintuplets

 *Foto: Tanjug/AP

Doktori su budno motrili na njihov razvoj, pa je ultrazvuk posle tri sedmice pokazao da bliznakinje možda imaju krive noge. Kler je poslata u bolnicu u London gde se ispostavilo da devojčice imaju višestruke prelome u predelu karlice. Odmah je rečeno da nema šanse da prežive!

Kad je Kler uspela da uđe u 35. sedmicu trudnoće, porodila se. Devojčice su bile toliko malene da su odmah stavljene da aparate za disanje. Kako smo već napomenuli, Amelija je rođena sa pet naprslih rebara i za šta se veruje da se desilo u toku porođaja.

 

Amelija je poslata kući posle dve sedmice, dok je Houp tek posle četiri meseca! Prestala je da diše posle dve sedmice, pa joj je dijagostikovana bolest srca, visok krvni pritisak i hronična bolest pluća. Kad su lekovi počeli da deluju, i ona je poslata kući. Međutim, zbog infekcija i problema sa plućima, često se vraća u bolnicu.

- Život je lep. Težak, ali dobar. Videti ih kako pate nam slama srce i stalno smo na oprezu. Uprkos svemu, svakodnevno nas iznenađuju. Toliko su toga prošle. One su zaista naša mala čuda - kaže Kler.

Amelija je sa deset meseci uspela da se prebaci u sedeći položaj, a Houp je sad u poziciji da se sama prevrne na stomak.

Kad napune tri godine, bliznakinje će dobiti mala pomagala u obliku šipki koja će im ojačati i izravnati udove. Dobijaće i lek na svaka tri meseca koji će im sprečiti opadanje koštane mase.

(Izvor: telegraf.rs)

Share this article