Crna Gora: Ronilac ubio glavatu kornjaču

Fotografija muškarca na crnogorskom primorju kako u Stolivu u Boki Kotorskoj ubija morsku kornjaču izazvala je veliku buru na internetu.

Na fotografiji se vidi ronilac kako stoji iznad kornjače vrste "glavata kornjača" koju je ubio probovši joj glavu. Fotografija je na stranici "Podgorički vremeplov" na Fejsbuku.

Korisnici društvenih mreža su ga odmah napali i pozvali društva za zaštitu životinja da reaguju jer, kako navode, ronilac je ubio zaštićenu vrstu.

"Ako je 'turista', treba ga na sud jer je ubio zaštićenu ugroženu vrstu i zabraniti mu ulazak opet u Crnu Goru pet godina. Ako je seronja iz CG, onda kazna drakonska i u Spuž (zatvor)", glasi jedan od komentara. 

  

Međutim, odmah su reagovali i oni koji brane postupak ronica navodeći da ih je "kornjača napadala", a jedan od meštana je objavio da je ronilac ubio kornjaču "u samoobrani jer je i njega napala". 

"Ova kornjača je napadala kupače, a niko od nadležnih se nije oglašavao. I ovaj momak je bio napadnut i ubio je u samoobrani... Nije to uradio zbog koristi i nije se ni krio ni pobegao, ali žalosno je kako ljudi reaguju", navodi on. 

Takođe, drugi muškarac je naveo da je jedna žena "doživela šok" zbog ujeda kornjače i zamalo se nije udavila. 

"Vi ste svi kreteni glupi koji ste komentarisali sliku, a niste biti u Stolivu kad je ta kornjača napadala ljude, a biologija mora nije htela ništa da preduzme. Sva sreća da nije nekoga ubila, a moj tata je lično zvao biologiju mora kad je ugrizla gošću i žena je preživela šok, zamalo se nije udavila." 

Caretta caretta ili glavata kornjača je gmizavac iz reda Testudines i familije Cheloniidae. Postoji u celom svetu. Prosečna jedinka je duga oko 90 cm, mada su otkriveni i primerci dugi čitavih 280 cm. Odrasla kornjača je teška otprilike 135 kg, a najveći zabeleženi primerci su teški preko 1.000 kg. 

Glavate kornjače se smatraju ugroženom vrstom i zaštićene su od Međunarodne unije za zaštitu prirode. 

Često stradaju u ribarskim mrežama, pa se u mreže često ugrađuju uređaji koji pomažu kornjačama da se izvuku iz njih, a kako se navodi, gubitak plaža na kojima se gnezde, kao i pojava egzotičnih predatora, takođe su uticali na smanjenje populacijeg glavatih kornjača.

(Izvor: b92.net)

Share this article