DA LI JE DEDA MRAZ PREŽIVEO: Misteriozna vatrena kugla stigla s neba i eksplodirala u Finskoj! Svi traže ostatke! (VIDEO)

Finski naučnici pokušavaju da otkriju poreklo i putanju vatrene kugle, koja je u četvrtak osvetlila noćno nebo na severu zemlje.

Neidentifikovani objekat je na pet sekundi pri padu potpuno obasjao nebo i izazvao udarni talas koji se osetio poput eksplozije u finskoj arktičkoj pokrajini Laponiji.

 

Međutim, bljesak je bio toliko jak da se video i u severnoj norveškoj pokrajini Finnmark, i na ruskom poluostrvu Kola. Naučnici veruju da se radi o meteoritu i da se on nije, kao što je najčešće slučaj, raspao u atmosferi, već da se srušio na Zemlju.

“Verujemo da se srušio u zabačeni deo Finske”, rekao je profesor fizike Tomas Kohut sa Univerziteta u Helsinkiju. On je opisao meteorit kao "jedan od najsjajnijih" dosad viđenih.

“Bili bismo srećni da ga pronađemo, jer je to jedinstvena prilika da dođemo do inače nedostupnog svemirskog materijala”, dodaje Kohut.

 

Međutim, potraga za meteoritom otežana je jer taj deo sveta trenutno ima samo četiri sata dnevne svetlosti. Očevidac Atle Stalesen ispričao je da je video misteriozni nebeski objekt severno od finskog grada Inarija.

“Svetlo je bilo svuda oko nas, kao velika eksplozija koja je trajala nekih pet, šest sekundi”, rekao je.

Morten Bilet iz Norveške meteorske mreže kaže da je meteorit zaista eksplodirao nekoliko puta na svom putu prema Zemlji i da se verojatno zabio u planinu.

(Izvor: index.hr)

Share this article