DOK STE NOĆAS SPAVALI! Pored Zemlje je projurilo nešto strašno!

Evropska svemirska agencija otkrila je šta se desilo.

Dok za velike asteroide koji predstavljaju pretnju znamo, veliki je broj onih manjih koje još nismo otkrili, a mogli bi naneti veliku štetu.

 

Jedan takav projurio je rano jutros kraj Zemlje. Asteroid 2019 EA2 razmera je oko 27 metara, a kraj nas je projurio na udaljenosti od 305.000 kilometara - otprilike 80.000 kilometara bliže nego što nam je noćas bio Mesec.

EA2 asteroid otkrili su tek 9. marta ove godine, a pripada grupi asteroida čija orbita ih dovodi u neposrednu blizinu Zemlje pa su veliki do 40 metara.

 

Evropska svemirska agencija ranije je objavila kako su bili sigurni da nas ovaj asteroid neće pogoditi, ali da i dalje budno love svemirske stene koje bi mogle da nas pogode. Pojašnjavaju da je otprilike 20.000 kometa i asteroida koje orbita dovodi blizu Zemlje.

Poređenja radi, ovaj je asteroid nešto veći od onog koji je eksplodirao iznad Čeljabinska 2013. godine. Njegova eksplozija prouzročila je ogromne štete, a 1500 ljudi je povređeno. Međutim za povrede nije bio kriv sam udar meteora, već indirektne posledice, uglavnom zbog pucanja stakala u udarnom talasu.

(Izvor: BalkansPress / Izvor: 24sata.hr)

Share this article