Drakče - kralj Tare

On je kralj divljine Nacionalnog parka Tara! Ime mu je Drakče, a svoj kršni stas nedavno je prvi put pokazao naučnicima i prirodnjacima.

On je kralj divljine Nacionalnog parka Tara! Ime mu je Drakče, a svoj kršni stas nedavno je prvi put pokazao naučnicima i prirodnjacima. Najveći dosad primećeni primerak mrkog medveda u Srbiji star je osam-devet godina, težak 215 kilograma, i to posle zimskog "posta", i bez sumnje on je ovdašnji "alfa mužjak". Čim je markiran mikročipom i satelitskom ogrlicom da bi se njegovo kretanje pratilo tokom naredne dve godine, tarski gorostas odlučio je da pokaže svoju nezavisnost - opremu je posle dva dana odbacio i odšetao u šumsko bespuće.

 

- Drakče je dominantni mužjak, i kada je primećen bio je u punom polnom nagonu - kaže biolog doc. Duško Ćirović, šef istraživačkog tima. - Drakče će do kraja jeseni, kada obnovi masne naslage, biti znatno teži nego posle hibernacije u kojoj je potrošio zimske zalihe.

U proceduri koja je trajala 45 minuta, Drakče je uspavan, dobio je ogrlicu za praćenje kretanja, uzeti su mu genetski uzorci krvi i dlake. Ogrlicu je dva dana kasnije odbacio, pa će ona poslužiti za praćenje neke druge tarske zveri. Da bi uspavanog kralja Tare stavili na vagu, bila je potrebna snaga šestorice muškaraca.

(Izvor: Novosti.rs)

Share this article