Ispovest žene kojoj je muž odsekao ruke: Odveo me u šumu i rekao da stavim dlanove na panj (VIDEO)

Margaritu Gračevu suprug je u decembru 2017. godine odveo u šumu i sekirom joj odsekao ruke.

Aktivisti za ljudska prava i ravnopravnost polova smatraju kako je slučaj Margarite Gračeve pokazatelj slabih zakona koji regulišu porodično nasilje u Rusiji i upozoravaju da takav kazneni sustav samo ohrabruje nasilnike, piše BBC.

 

U februaru 2017. godine, u Rusiji je uvedena promena zakona te se porodično nasilje u slučajevima kada ono ne uzrokuje "ozbiljne telesne povrede" i kada se događa "samo jednom godišnje" ne tretira kao kazneno delo, već samo kao prekršaj.

Prema novom zakonu, ako neko u Rusiji premlati ženu ili dete tako da to rezultira masnicama, ali ne i lomom kostiju, biće kažnjen ili novčanom kaznom ili boravkom u zatvoru do 15 dana, piše Guardian.

- Odveo me u šumu, daleko od ljudi. Rekao mi je da stavim ruke na panj. Plakala sam i molila ga da to ne učini. Upozorio me da okrenem glavu i ne gledam što radi i onda je počeo sekirom da mi seče ruke - opisala je Margarita Gračeva svoje stravično iskustvo.

 

- Pre nekog vremena, stavio mi je nož pod vrat i govorio: Priznaj varaš li me ili ne!. Mislila sam da je policija tu da nam pomaže i da nas štiti. Kada sam im prijavila nasilje, pretpostavljala sam da će odmah sledeći dan doći kod nas kući i nešto poduzeti. Ali, nije bilo tako - rekla je.

- Policajac mi je rekao kako to nije ništa ozbiljno i da ćemo se suprug i ja uskoro pomiriti. Zaključili su slučaj početkom decembra. Tri dana kasnije, odveo me u šumu i odsekao ruke - žalosno je pričala Margarita.

Margaritu je prvo suprug "samo" tukao. Nije joj bilo jasno kako već zbog toga nije bio ozbiljno kažnjen.

- Nekoga prebiješ i dobiješ samo novčanu kaznu. Kako je to moguće? Mog supruga su kaznili za to što me pretukao, s novčanom kaznom od 10.000 rubalja - objasnila je Margarita Gracheva.

 

- Levu ruku su mi kasnije našli u šumi. Bila je raskomadana i slomljenih kostiju. Morali su mi presaditi kožu i krvne žile - objasnila je.

Lekari su uspeli da Margariti ponovno prišiju levu ruku. Operacija je trajala 10 sati.

Nakon što joj je odsekao ruke, Dimitrij Gračev je uhapšen i osuđen na 14 godina zatvora. Zabranjen mu je pristup njihovoj deci.

(Izvor: index.hr)

Share this article