Mislili su da će ceo život provesti u kolicima, a izlečili ga vitamini

Malenom Tayloru Davisonu iz Newcastlea liječnici su i prije nego je napunio dvije godine dijagnosticirali mitohondrijsku bolest. Ona uzrokuje postepeno otkazivanje organa u tijelu. Prognozirali su da će cijeli svoj kratki život provesti u kolicima.

Njegova obitelj prošla je kroz pakao. 

Simptomi su se pojavili odjednom. Jednu večer nije mogao više sam stajati na nogama niti se pridržavati. Mama Stephanie Rossiter i tata Steven Davison pozvali su Hitnu pomoć i odjurili s njim u bolnicu. Kada su stigli tijelo mu se trzalo.

 

Zbog bolesti mališan nije mogao ni hodati ni gutati, a liječnici su napravili niz testova kako bi otkrili o čemu se radi. Specijalist za genetiku u Oxfordu rekao je obitelji da se vjerojatno radi o mitohondrijskoj bolesti. 

Kod ove bolesti mitohondriji ne proizvode dovoljno energije u stanicama, a ako one nemaju dovoljno energije, ne mogu pravilno funkcionirati. Najčešće su pogođeni mozak, jetra, srce i bubrezi. No to sve ovisi o tome koje stanice u tijelu su pogođene i u kolikom broju. 

No roditelji malog Taylora nikad nisu ni čuli za ovu bolest i počeli su sami istraživati o čemu bi se moglo raditi. 

Daljnja testiranja otkrila su da Taylor zapravo ima nedostatak biotinidaze. Simptomi su gotovo identični mitohondrijskoj bolesti. Deficijens biotinidaze znači da se vitamin B7 ne otpušta iz proteina tijekom probavljanja hrane. Budući da je vrlo važan za funkcioniranje tijela, njegov manjak može uzrokovati ozbiljne simptome. 

Nakon što su mu postavili točnu dijagnozu i maleni je počeo dobivati vitamine koje je trebao, potpuno se oporavio. 

- On sada radi sve što i druga djeca njegove dobi. Voli se zezati i jesti čips. Svaki dan sam jako zahvalna za sve što imamo. Jako smo zahvalni što je izliječen - ispričala je mama Stephanie za Daily Mail. 

- Proživjeli smo kroz grozno razdoblje. Prolazila sam kraj njegove sobe i znala pomisliti "tko zna koliko dugo će još biti s nama". Bilo je grozno - dodala je. 

(Izvor: 24sata.hr)

Share this article