Muž i žena u Švajcarskoj primili 140.000 CHF socijalne pomoći, a u BiH kupili TRI KUĆE!

Supružnici iz BiH proglašeni su krivim zbog toga što su u Švajcarskoj primali socijalnu pomoć a nisu prijavili da su u BiH kupili tri kuće.

Supružnici iz BiH proglašeni su krivim na Sudu u Lucernu jer su od 2008. do 2013. godine od švajcarskih organa povukli 140.000 franaka socijalne pomoći a pri tom nisu prijavili da su u prethodnom periodu u BiH kupili čak tri porodične kuće.

 

Naime, kako pišu švajcarski mediji, osuđeni su zbog prevare jer kupovinu kuća nisu prijavili nadležnim socijalnim službama koje su im davale novčanu pomoć, što su, po švajcarskom zakonu, bili obavezni učiniti.

Sud je, navode mediji, utvrdio da je barem jedna od tri kuće u stvarnosti glasila na njegovo ime, zbog čega su, kako ističe, kažnjeni sa 14.400 franaka, te su osuđeni na dve godine uslovno. Dodaju da je bračni par na nepravosnažnu presudu uložio žalbu kantonalnom sudu.

Kako piše "Zentralplus", onlajn magazin za Lucern i Cug, prevara je otkrivena slučajno kad je socijalna radnica otišla da poseti porodicu u mestu njihovog boravka u gradiću Emenu blizu Lucerna.

- Bračni par nije bio kod kuće, a vrata je socijalnoj radnici otvorio njihov sin. Rekao joj je da se njegovi roditelji nalaze u njihovoj kući u BiH i da će se za sedmicu do dve vratiti. Nakon toga im je pokazao i fotografije roditelja u BiH - piše portal.

Kada je sinovljev iskaz pokazan na sudu, roditelji su se branili da dečak nije znao šta govori zbog mentalne bolesti. Portal navodi da su i suprug i supruga uporno negirali navode da u BiH poseduju nekretnine, ali da su na kraju, pritisnuti dokazima, priznali da su u periodu od 2003. do 2006. kupili tri kuće.

(Izvor: nezavisne.com / Dejan Šajinović)

Share this article