Otkrivamo veliku žensku misteriju: ZAŠTO SRPSKE BABE NOSE MARAME?

Bezbroj žena širom regiona, Evrope, pa i sveta nikada iz kuće neće izaći bez ovog parčeta tkanine na glavi. I po vetru i po suncu i po kiši i po snegu - marama je pobedila. Otkrivamo zašto je to tako.

Vreme prolazi, ljudi, moda i običaji se menjaju, samo jedna stvar ostaje nepromenjiva - SRPSKE BABE OBOŽAVAJU DA NOSE MARAME NA GLAVI! I ne samo srpske. Bezbroj žena širom regiona, Evrope, pa i sveta nikada iz kuće neće izaći bez ovog parčeta tkanine na glavi. I po vetru i po suncu i po kiši i po snegu - marama je pobedila. Otkrivamo zašto je to tako.

 

Ne tako davno, žene u crkvi imale su pokrivenu glavu, naročito u periodu posle udaje. I dan danas naše bake ne mogu napustiti kuću bez umotane kose. Udate žene su vekovima menjale stil oblačenja nakon udaje, a odećom su se pokrivali laktovi, kolena i kosa. Žena je na taj način čuvala svetost braka van kuće. Samo su muževi imali tu privilegiju da ih gledaju bez marame. Svojom odećom davale su do znanja da su udate.

*Foto: AP/Tanjug

Kada su na snagu stupila feministička shvatanja, ovakva vrsta ponašanja je u zapadnoj kulturi protumačena kao zarobljavanje i sputavanje žene. Oblačile su se drugačije, nosile su pantalone, skraćivale suknje, a brushaltere su javno spaljivale.

U Rusiji je nezamislivo da žena uđe sa nepokrivenom glavom u crkvu, a marame se stavljaju čak i malim devojčicama. Ipak, kod nas to nije slučaj.

 

- Kod nas se svaka pomisao poslušnosti i pokornosti automatski smatra ponižavajućom, čak se ni od dece ne traži da slušaju roditelje. Ljudi olako prelaze preko činjenice da je poslušnost anđeoska vrlina i da u našim manastirima mladi monasi i monahinje godinama vežbaju poslušnost kao vrhunac Hrišćanske vrline - rekao je za naš portal otac Jova.

Mnoge žene su došle do zaključka da njihova lica više sijaju nakon pokrivanja kose, i da se tada akcenat stavlja na njihove reči.

Ipak, činjenica je da mnoge obrazovane žene i dalje nose svoje marame i smatraju ih privilegijom, a ne represijom.

Vernici na Bozićnoj liturgiji u Sabornoj crkvi u Beogradu. Foto: Tanjug/Oksana Toskić

Patrijarh Pavle je napisao kjigu u kojoj iznosi neka neočekivana zapažanja. Na primer, žene su na svim pravoslavnim ikonama pokrivene, a crkva ženu proslavlja kao najvećeg sveca u liku Majke Božije.

Maramama se pokrivala kosa, u njih su se uvijala deca, uz pomoć marama su se bebe nosile na leđima, u marame se zavijao hleb, njima se brisao znoj.

Ostaje činjenica da marama ima veliki značaj i da je daleko veća konotacija od pukog modnog detalja.

(Izvor: telegraf.rs)

Share this article