OTVORILI FIOKU POSLE 55 GODINA I PRONAŠLI NEŠTO ŠTO IH JE UČINILO MILIONERIMA! Porodica i dalje ne veruje! (FOTO)

Kad je trgovac antikvitetima u Škotskoj za pet funti kupio figuru od bjelokosti, nije ni slutio da je u posedu jedne od najpoznatijih šahovskih figura u svetu.

Lewis Warder figuru je kupio 1964. godine i čak 55 godina bila je u fioci, a sad bi njegovoj PORODICI mogla doneti milion funti, nakon što su je odneli u londonsku aukcijsku kuću Sotheby's na procenu.

Set Lewis Chessmen pronađen je na škotskom ostrvu Lewis u Vanjskim Hebridima 1831. godine, ali okolnosti tog otkrića obavijene su tajnom. Pronađene su 93 figure, a nedostajali su jedan konj te četiri ekvivalenta današnjeg topa.

 

Vodeća teorija o njihovom poreklu je da su izrezbareni između kraja 12. i početka 13. veka u Trondheimu u Norveškoj, navodi Sotheby's u saopštenju.

Od 93 figure otkrivene 1931. godine, 82 su u Britanskom muzeju u Londonu, dok ih se 11 nalazi u zbirci Nacionalnog muzeja Škotske u Edinburghu.

Novo otkriće je bradata figura s mačem i štitom, a ekvivalent je današnjeg topa, piše CNN.

Na licitaciji u londonskom Sotheby'su će se naći 2. jula.

Lewis Chessmen je "okupan folklorom, legendom i bogatom tradicijom pripovedanja", saopštio je Sotheby's, dodajući da je reč o "važnom simbolu europske civilizacije".

Stručnjak aukcijske kuće koja je procenila figuru, Alexander Kader kaže kako je ovo otkriće jedno od najuzbudljivijih u njegovoj karijeri.

(Izvor: index.hr)

Share this article