Ovaj VULKAN preti da UNIŠTI i Srbiju, Hrvatsku, Bosnu! Erupcija je moguća svake sekunde (VIDEO)

Istraživači su bili zapanjeni kada su otkrili da je vulkan Koli Albani ponovo aktivan, a pored toga što preti da uništi celu Italiju, lava se može izliti i na okolne države.

Ugašeni vulkan na periferiji Rima mogao bi svakog trenutka da “proradi” i eruptira, zaključili su naučnici. Oni su došli do podatka da je vulkan ponovo postao aktivan i da u narednih nekoliko godina može doći do prave katastrofe, a posledice bi bile kobne po sve države Balkana.

Istraživači su bili zapanjeni kada su otkrili da je vulkan Koli Albani ponovo aktivan, a pored toga što preti da uništi celu Italiju, lava se može izliti i na okolne države.

 

Poslednja erupcija je bila pre 36.000 godina, a naučnik Fabricio Mara smatra da će sledeća sigurno biti u narednih hiljadu godina.

Ovaj vulkan su uporedili sa Vezuvom, jedinim aktivnim vulkanom na kopnenom delu Evrope, koji je 79. godine uništio gradove Pompeju, Herkulaneum i Stabija.

Inače, Vezuv se danas smatra jednim od najopasnijih vulkana na svetu zbog populacije od 3.000.000 ljudi koji žive u njegovoj blizini i zbog sklonosti Vezuva ka eksplozivnim (plinijskim) erupcijama.

Naučnici su pozvali svoje kolege da prate razvoj situacije u vulkanu Koli Albani kako bi predvideli eventualnu erupciju i na vreme sproveli evakuaciju stanovništva.

 

Pogledajte video:

 

(Izvor: Telegraf.rs)

Share this article