Ovo je zvanično najbolji grad za život na svetu: Na 6 sati od Beograda, jeftin prevoz, najniža stopa kriminala, prelepa priroda!

Prema analizi Ekonomist intelidžens junita (EIU), najbolji grad za život je Beč!

Sa druge strane, najmanje pogodan za život je ratom razoreni Damask u Siriji, prenosi The Guardian.

Beč, nekadašnja prestonica velikog carstva, ima mnogo zelenih površina, jezera sa popularnim plažama i vinograda sa pogledom na grad. Javni prevoz je jeftin i efikasan.

 

Urednik istraživanja Roksana Slavčeva je rekla da je u Beču stopa kriminala veoma niska.

"Dokazano je da je Beč jedan od najsigurnijih gradova u Evropi", istakla je ona.

U ovogodišnjem izveštaju istraživačke službe britanskog lista Ekonomist, Beograd se našao na 82. mestu, dok je od gradova u državama regiona najbolje rangirana Budimpešta, na 34. mestu, dok se Sofija u Bugarskoj našla na 79.mestu.

A post shared by Nasci73 (@oropiu_voghera) on

Među prvih 10 gradova pogodnih za život su Melburn, Osaka, Kalgari, Sidnej, Vankuver, Tokio, Toronto, Kopenhagen i Adelejd.

Faktori koji utiču na rangiranje 140 gradova su, između ostalog, politička i socijalna stabilnost, bezbednost, zdravstvena zaštita i obrazovanje.

Među preostalih deset najlošijih gradova za život su Daka, Lagos, Karači, Alžir, Dakar, Harare, Tripoli. Kriminal, terorizam i rat su faktori koji su uticali na to da ovi gradovi budu loše rangirani, navodi se u analizi.

(Izvor: Stil / bizlife.rs)

Share this article