Ovo svakome može da se desi: Dve flaše ledene vode popio je na eks i umalo nije umro

Ne znam da li ste primetili, ali u poslednje vreme je jako toplo što mnogo ugrožava naše zdravlje.

Kod nas su bile velike smene toplog i nešto hladnijeg i kišovitog vremena, ali u Americi je sve vreme pržilo što je Adama dovelo u iskušenje da pije ledenu vodu, tokom izloženosti suncu. Ovaj momak treba da služi kao upozorenje svima koji na ovim paklenim vrućinama, vole da piju ledena pića.

 

Adam Šaub, iz Hjustona u Teksasu je izjavio da je radio sa svojim ocem na vrelih 37 stepeni, kada je njegovo lice počelo da dobija roze boju. Njegov otac mu je rekao da se odmori, pa je Adam zgrabio bocu hladne vode i popio je. Nakon što se vratio na posao, otišao je i ušao u svoj kamion da bi se rashladio sa klima uređajem i popio drugu flašu hladne vode. Skoro odmah, nakon toga, je počeo da se oseća "čudno".

*Foto: Printskrin Facebook / Adam Schaub

- Počeo sam da vidim pege, bilo mi je muka, a moje ruke i stopala su počele da trnu. Sećam se da sam otvorio vrata kamiona i sledeća stvar za koju znam je da sam ležao na zemlji, a tata me okreće i briše mi znoj s lica. Rekao mi je da sam nekoliko minuta bio bez svesti. - rekao je Adam.

Hitna pomoć je stigla odmah, a ekipa je Adamu rekla da izgleda kao da je dobio udarac od Majkla Tajsona. Adam im je rekao da je pre onesvešćivanja popio flašu hladne vode. Ono što Adam nije znao je da kada je telo previše vruće, zbog naglog rashlađivanja može pasti u šok.

Međutim, dr Sara Džarvis, kaže da je ovo bio ekstreman slučaj. Ako pijete nešto vrlo hladno, a brzo, stimulišete svoj organizam čime ga činite podložnim šoku. To izaziva brzu kontrakciju, zatim proširenje malih krvnih sudova u sinuse i slično.

- Mozak prekida poruke od nerava koji dolaze sa čela, jer taj isti nerv snabdeva mozak krvlju i kiseonikom. Obično možete da osetite iznenadni bol, ali možete osetiti i blagu glavobolju. Svi simptomi vas upućuju na to da ćete se onesvestiti, a to je posledica nedostatka krvi u mozgu. - kaže dr Sara Džarvis.

Bez obzira na uzrok, nikako nije preporučljivo da na paklenim vrućinama pijete ledena pića u velikim količinama. Adam je dodao i da mu je bolničar rekao da je hladna voda u redu, ali samo po nekoliko gutljaja, da bi organizam mogao da se prilagodi.

Voda je definitivno važna, ali pazite sa njenim unosom.

(Izvor: telegraf.rs)

Share this article