PAKAO NA ZEMLJI: Američki grad koji gori već 55 godina, u njemu je toplije nego na Merkuru! (VIDEO)

Ovo je svet gde ni jedan čovek ne može da živi. Toplije je od Merkura, atmosfera je otrovnija od Saturnove. U srcu požara temperatura prelazi 500 stepeni Celzijevih. Smrtonosni oblaci ugljen-monoksida i drugih gasova preplavili su stenovite komore.

Ovako je pisac Dejvid Dekok napušteni grad Sentrejlija u Sjedinjenim Američkim Državama, koji gori već 55 godina. Sve je počelo u 27. maju 1962. godine kada su gradske vlasti odlučile da spale velike količine đubra u rupi iza jednog rudnika koja je korišćena kao gradska deponija.

Tada se, međutim, zapalio minirani rudnik, a vatra u njemu gori i danas. Nikome ni dan danas nije jasno kako je u rudniku, tako duboko ispod zemlje, buknuo požar, stručnjaci strahuju da bi on mogao da traje još 250 godina, odnosno sve dok ne ponestane uglja, piše Independent.

 

Dim i otrovni gasovi širili su se napuštenim rudarskim tunelima ispod čitavog grada i uskoro su čak i aktivni rudnici zatvoreni. U jednom momentu visina ugljen-monoksida u podzemlju dostigala je smrtonosnu granicu.

 *FOTO: PRINTSCREEN YOUTUBE

Gradske vlasti uhvatila je panika, pa su zaposlili kopače koji su trebali teškim mašinama da unište vatru. Posle nekoliko meseci i nekoliko desetina hiljada tona iskopane zemlje projekt je zaustavljen zbog nedostatka novca.

Tek 1979. godine ljudi su postali svjesni problema podzemne vatre i to kada je vlasnik benzinske pumpe izmerio temepraturu od 77 stepeni u rezervoaru goriva.

 

Dve godine kasnije, dvanaestogodišnjak je upao u rupu duboku 45 metara koja se iznenada otvorila pod njegovim nogama u dvorištu porodične kuće. Dete je imalo sreće da preživi jer je uspeo da se uhvati za koren drveta a brat ga je izvukao iz ambisa.

Američke vlasti odobrile su 1984. godine 40 miliona dolara za preseljenje stotina građana Sentrejlije.

Do sada je bilo više pokušaja da se ovaj podzemni požar ugasi, ali sve je bilo bezuspešno. Ugalj gori konstantno i podednakom jačinom.

Sentrejlija je inače jedno od najvećih nalazišta uglja na svetu, no nekada razvijeni industrijski grad umire zbog sumpornih para i propadanja puteva što je poslednica raskopanog podzemlja. Grada više nije ucrtan na novim geografskim kartama.

(Izvor: kurir.rs / Independent)

Share this article