Posle 5 operacija, 48 hemoterapija i samo 3 nedelje treninga, odbranila je olimpijsko zlato i deveti put pobedila rak! (VIDEO)

Holanđanka Bibian Mentel-Spe (45) spletom životnih okolnosti postala je heroina Paraolimpijskih igara u Pjongčangu. Hrabra borderka je uspela da odbrani zlato i to samo dva i po meseca posle operacije raka kičme.

Rak joj je prvi put dijagnostikovan sa 27 godina, i od tada do danas se devet puta suočavala sa opakom bolešću. Od tada je imala 48 hemoterapija.

 

Imala je pet operacija, a poslednju u januaru 2018. godine, kada joj je vratni pršljen zamenjen titanijumskim ramom.

Za ovogodišnji nastup na Olimpijskim igrama spremala se samo tri nedelje, jer vremena više nije bilo. Neustrašiva Bibian saznala je u julu 2017. da se rak vratio deveti put.

 *Printskrin: Youtube/Paralympic Games

I dok bi većina ljudi odavno posustala i bez imalo volje "gurala" kroz bolesnički život, Bibian je nastala situacija dala novu snagu i volju: ona se i dalje bori, vežba i takmiči, i kako kaže, činiće to dok je živa.

 

Objasnila je kako je odlazak na ovogodišnje takmičenje bilo jedan od načina da ne izgubi volju za životom i borbom, da nastavi da se bori i da se ne preda.

- Imala sam još razloga da ostanem na kauču zbog svega što se dešavalo u poslednjih nekoliko godina - ispričala je za Gardijan.

Kako je dodala, najbolji način da se oporavi bio je da nastavi da tretira svoje telo kao da se ništa nije desilo. Nije dozvolila da joj činjenica što je ostala bez desne noge ispod kolena naruši takmičarski i sportski duh.

 *Printskrin: Youtube/Paralympic Games

- Trudila sam se da budem što je moguće bolje i da što brže i više ojačam svoj imuni sistem, a za mene je najbolji način da ga ojačam - sport - istakla je sportistkinja u intervjuu.

 

Mentel-Spe je postala paraolimpijka pošto joj je desna noga amputirana ispod kolena, pošto joj je otkriven tumor kostiju dok je pokušavala da se kvalifikuje za zimsku olimpijadu u Solt Lejk Sitiju 2002. godine.

 *Printskrin: Youtube/Paralympic Games

Ona je osvojila zlato na istom takmičenju u Sočiju 2014. godine, kada je prvi put ova disciplina uključena na Zimske olimpijske igre, u čemu ona ima veliki udeo.

Njena fondacija "Meneliti" pomaže deci sa invaliditetom da uživaju u sportovima na dasci, uključujući snoubord i sketjtbord.

 *Printskrin: Youtube/Paralympic Games

Od tada dominira u ovom sportu i pravi je primer da je apsolutno sve moguče ukoliko nešto iskreno želite.

 

Nakon odbranjenog zlata na Paraolimpijskim igrama, rekla je:

- Neverovatno je dokle je sport otišao - prenosi BBC.

Mentel je do danas napisala dve knjige o svom životu, karijeri i borbi protiv raka.

(Izvor: telegraf.rs)

Share this article