Raduju se i zaposleni i posetioci: Zoo-vrt pun beba

Osam novih mladunaca rođeno među zidinama Kalemegdana. Ponos zaposlenih ptić beloglavog supa.

OSAM mladunaca rođeno je u "Vrtu dobre nade" ovog proleća. S njim je u zoo-vrt stigla i nova radost među zaposlene i sve posetioce koji su već imali prilike da ih vide. Ptić beloglavog supa, jarići kozoroga, rakuni - Živka i Mirka, novorođenče kengura i dva servala novi su stanovnici životinjske oaze u centru grada.

 

Posle dva meseca života u stanu kod veterinara Zoološkog vrta, Jožefa Ezveđa, kengurica Žozefina pre pet meseci je na svet donela mladunče. Kako trudnoća kod kengura traje mesec dana, a pet meseci beba boravi u torbi, ovih dana mladunče samo pomalja glavu iz maminog stomaka i upoznaje se sa svetom.

- Zasada ne znamo pol malog kengura, jer je on još vezan za majčinu utrobu, a ne želimo da joj prilazimo na silu - kaže veterinar Jožef Ezveđ.

Nešto dalje od kengurskog staništa u vrtu, dva mala rakuna čekaju svoju dozu hrane. I oni, takođe, vreme provode u stanu veterinara Ezveđa, jer mlada majka nije zainteresovana za njih.

Na ptića beloglavog supa zaposleni u vrtu izuzetno su ponosni, jer se rodio posle čak 17 godina. Majka i otac mališana ljubomorno čuvaju u gnezdu, a slanjem perja na Veterinarski fakultet uskoro će se saznati i pol novorođenčeta. Potom će, najverovatnije, beba biti poslata da život nastavi u prirodi.

Dok dva novorođena jareta kozoroga skakuću po svom kavezu, dve bebe servala, iz porodice mačaka, brižna majka ljubomorno čuva u maloj kamenoj pećini. Uskoro će i one izaći pred zainteresovane posetioce.

(Izvor: Novosti)

Share this article