Srpski čardak ni na nebu ni na zemlji: Nestvarni snimak dronom tvrđave koja lebdi nad Dunavom (VIDEO)

Golubačka tvrđava podignuta je na samom ulazu u Đerdapsku klisuru, na mestu gde Dunav najširi u svom toku prelazi u tesnac Karpatskih planina.

Tvrđava je predstavljala važno srednjovekovno vojno pogranično utvrđenje, planski građeno zbog vojno-strategijskog značaja mesta. Odavde se lako mogao kontrolisati sav kopneni i vodeni put koji je povezivao istok i zapad, a strme i nepristupačne Ridanske litice, na kojima je izgrađena Tvrđava, i sama reka, bili su joj prirodna zaštita.

PROČITAJTE JOŠ Gradić u Srbiji sa najviše jezera: Ovde ćete se provesti lepše nego u Veneciji! (VIDEO)

 

Zbog ovakvog položaja, tokom XIV i XV veka, pogranične sile, Ugarska i Srbija, a potom i Otomanska imperija, borile su se da osvoje Golubačku tvrđavu jer su time sticali kontrolu i moć nad državnom granicom.

Golubačka Tvrđava, kao kulturno dobro od izuzetnog značaja, pripada i Rezervatu prirode Tvrđava Golubački grad, prostoru koji predstavlja ulaz Đerdapsku klisuru i ujedno ulazni punkt u Nacionalni park Đerdap. Republika Srbija je ovaj prostor 2011. godine proglasila Turisitičkim prostorom. Tvrđava je potpuno renovirana i čini pravu turističku atrakciju.

Golubačka tvrđava krije i brojne tajne, među kojima je misterija Kule 9 i legenda o poreklu imena.

Pogledajte snimak:

Share this article