Sve što vam u životu treba ima Rejkjavik: Sasvim ugodno mesto za život

Island je daleko i retko ko će odlučiti da ga poseti turistički, kamoli da se preseli za stalno. Ipak, jedna od najmanjih evropskih prestonica i te kako je živahna i nudi sve što je neophodno za život.

Sa samo 120 hiljada stanovnika, Rejkjavik predstavlja jednu od najmanjih prestonica starog kontinenta. Međutim, ako se uzme u obzir da ukupna populacija na Islandu iznosi nešto više od 300 hiljada, postaje jasno zašto se glavni grad Islanda smatra velikim gradom. 

 

"Živa muzika, prijatni kafići, šarene kuće i slatke mačke koje prolaze ulicama su deo onoga što ima Rejkjavik, a sve to doprinosi njegovom šarmu", smatra Amerikanka Kelin Spens koja u islandskoj prestonici živi od 2014, kada se doselila iz Oregona. 

U odnosu na svoju veličinu, grad ima neuobičajeno živ noćni život. Čini se da tokom vikenda ne spava, a Spens navodi da zahvaljujući vrednim, nezavisnim i prijateljski nastrojenim ljudima, u Rejkjaviku vlada opuštena hipsterska atmosfera. Inače, u okolini grada snimane su pojedine epizode popularne serije "Igra prestola".

Foto: Thinkstock

 *Foto: Thinkstock

Sudeći po odgovorima lokalnog stanovništva, kako biste doživeli sve čari Rejkjavika, trebalo bi da živite u njegovom centru. To je dobra, ali dosta skupa ideja, s obzirom na to da su cene u centru u stalnom porastu. Ali, ako nemate novca, uvek možete iznajmiti nešto na poluostrvu Seltjarnarnes, smeštenom samo 5 kilometara od glavnog grada. 

Skoro svi stanovnici žive u stanovima, a čak su i kuće većinom podeljene na nekoliko stambenih jedinica. Takođe, izajmljivanje stanova nije česta pojava jer većina ljudi ima svoje domove. 

Ali, u ovom gradu i nije sve baš tako bajkovito. Grad je skup, a istraživanje uglednog portala Expatistan.com smestilo ga je na 35. mesto po skupoći svih gradova na svetu. 

Ipak, za Island se isplati štedeti, jer ako propustite da posetite ovaj biser na severozapadu Evrope, kad-tad ćete zažaliti.

(Izvor: punkufer.hr)

Share this article