Svi se sa mora vraćaju sa FATIMINIM OKOM: Da li znate šta TAČNO ova amajlija znači?

Amajlija u obliku oka po imenu Fatimino oko, tursko oko ili Nazar ima skoro svaka kuća i obavezan je suvenir sa letovanja. A znate li šta ono zaista znači.

Nazar potiče od arapske reči nazara (pogled), a ovo kristalno plavo oko je jedno od zaštitnih simbola u tengrizmu, staroj religiji turskijskih naroda. Nazar je izuzetno čest u Turskoj, Grčkoj, Kipru, Egiptu, Avganistanu, Iranu, Libanu... i tamo ćete ga naći u kućama, kancelarijama, automobilima, kao nakit i u svrhu ukrasa za kuću. Po islamskom predanju, Muhamedova ćerka Fatima je svom vereniku poklonila komad plavog stakla i zahvaljujući ovoj amajliji on je uspešno završio svoj put savladavši sve moguće prepreke.

 

Obično je od ručno pravljenog stakla a iako je najčešće u plavoj boji, može se naći i u beloj i crnoj, nekad čak i zlatnoj. U suštini, to je ekvivalent hrišćanskog krstića, a služi da zaštiti nosioca od urokljivog oka.

Fatimino oko je jedna od najčešćih amajlija

 *FATIMINO OKO JE JEDNA OD NAJČEŠĆIH AMAJLIJA / FOTO: PROFIMEDIA

Često se Fatimino oko postavlja blizu kućnih vrata, kako bi odmerilo i procenilo svakog posetioca, dok ga majke često stavljaju i pored bebinog kreveca da novorođenče zaštite od zlih, urokljivih pogleda.

Veruje se da Fatimino oko može da rastera sve negativne vibracije od nosioca amajlije, i to zbog svog sastava jer se izrađuje od stakla, bakra, gvožđa, vode i soli.

Fatimino oko može i da naprsne, a veruje se da se to dešava kada je imao posebno težak posao. U tim slučajevima treba ga zameniti novim kako bi radio pod punim dejstvom.

(Izvor: zena.blic.rs)

Share this article