TUGA DO NEBA Preminula Lana, devojčica za koju se prikupljala pomoć preko društvenih mreža

Humanitarne akcije za lečenje dece koja boluju od teških bolesti nikoga ne ostavljaju ravnodušnim i često umeju da ujedine region u plemenitom cilju.

Međutim, ponekada se ispostavi da novac koji se prikupi ne ode tamo gde je najpotrebniji, već, nažalost, posluži za luksuzan život roditelja ili bližnih srodnika onih kojima je ta pomoć bila najpotrebnija. Slučaj male Lane Benedije, devojčice koja je preminula od raka kostiju pre osam dana , iako je novac prikupljen na vreme, uzbunio je region nakon što su se pojavili navodi da je njena majka iskoristila prikupljena sredstva za lične potrebe, kao i da nije dozvolila da njena ćerka ode na hemoterapiju.

Lana Bendelja, devojčica iz Hrvatske, kojoj je sa 10 godina dijagnostifikovan rak kostiju, lečila se u dečijoj bolnici Klaićeva u Zagrebu. Zbog ozbiljnosti i naretka bolesti, lekari su njenoj majci, Marijani Pripić, preporučili da se nastavak lečenja sprovedu u Nemačkoj. Porodica je tada pokušala da preko društvenih mreža i medija prikupi novac, a akciji su se pridružili i pevačica Nina Badrić, kao i fudbaler Dejan Lovren.

 

U toj akciji prikupljeno je blizu milion kuna. Međutim, majka devojčice, iako je otišla sa njom na lečenje u Nemačku, odbijala je da dopusti lečenje devojčice hemoterapijom, već je zagovarala terapiju koju preporučuju šarlatani preko društvenih mreža, kao što je lečenje vitaminima koji koštaju blizu 100 evra.

Kako se kasnije ispostavilo, majka je Lanu u bolnici retko obilazila, iako ju je devojčica u nekoliko navrata zvala. Međutim, ono što je možda najstrašnije u čitavoj priči, jeste činjenica da je Marijana Pripić novac stečen donacijama za lečenje, trošila na sebe, kao i na podmirivanje dugova koje je imala.

U prilog tome ide i činjenica da je protiv nje podneta tužba od strane devojčicinog oca, čije rešenje je, nažalost po malu Lanu, stiglo kasno.

Čitav slučaj je dospeo u hrvatsku javnost, a status sa Fejsbuk stranice Dosta je, ja vas se ne bojim, čiji deo prenosimo:

Pre četiri dana umrla je Lana Bendelja. Majka nije dopuštala da joj ćerka ide na hemoterapiju jer je tvrdila kako postoje i drugi načini lečenja poput vitamina koji koštaju 100 evra. Mami je bolesna Lana bila izvor prihoda. Za lečenje curice pre nešto manje od godinu dana majka je skupljala novac preko Fejsbuka a trošila ga je za svoje provode.

Malena Lana je bolovala od raka kostiju koji joj je diagnostifikovan sa deset godina života. U prikupljanje donacija za njeno lečenje uključili su se, između ostalog, i Dejan Lovren i Nina Badrić. Devojčica se tada liječila u zagrebačkoj dečjoj bolnici u Klaićevoj, a majka Marijana Prpić je kazala kako je Lani potrebno lečenje u inostranstvu.

U humanitarnoj akciji prikupljeno je oko milion kuna.

Kasnije se otkrilo kako je majka odbijala hemoterapiju a novac prikupljen za njenu bolesnu ćerku, majka je trošila na sebe i za svoje potrebe kao npr. za lude proslave svog rođendana..

Lekari su prijavili majku socijalnoj službi, nadležnim ministarstvima i povereniku za decu ali bez rezultata.

Otac devojčice je pokrenuo sudski postupak u kojemu je zatražio samostalno donošenje odluka o lečenju ali je presuda stigla prekasno.

Njemu je majka devojčice inače branila pristup.

Ovo je deo presude:

“Iz anamneze psihologa za maloetnu Lanu proizlazi, između ostalog, da je u razgovoru s devojčicom saznao da ona ne veruje u učinkovitost hemoterapije, što je poruka koju je devojčica dobila u razgovoru s mamom. Od bake saznaje da je majka izlagala dete neprimerenim sadržajima na internetu (npr. da je rak neizlečiva bolest, da hemoterapija ubija i slično)", stoji u presudi.

Lani je osteosarkom dijagnostifikkovan u avgustu 2018. godine. Desetak dana nakon toga majka je skupa s nekoliko humanitaraca pokrenula prikupljanje donacija preko Fejsbuka. Sve je ubrzo završilo i u medijima.

 

Provereno javlja kako je već tada bilo laži, budući da je Lanina majka tvrdila da joj je potreban lek kojeg u Hrvatskoj nema. Donacije nisu bile potrebne jer je celo liječenje pokriveno zdravstvenim osiguranjem, a i bolnica je mogla da pomogne.

"To su redovne procedure što se tiče i lekova i svog sanitetskog materijala. Ako je potrebno, mi to pokrivamo i preko HZZO-a i preko bolnice", rekao je dr. Roić.

Ubrzo su se u prikupljanje donacija uključili i poznati fudbaleri, a iznos je rastao. U međuvremenu se Lana lečila hemoterapijom.

Majka je prikupljala donacije i nije sarađivala s lekarima koji je tada prijavljuju Centru za socijalnu zaštitu.

Za to vreme majka je na Fejsbuku pozivala na linč HZZO-a, bolnice i lekara.

Bivši partner Lanine majke je za sajt Provjereno otkrio što se događalo van bolnice.

"Već sam video da se provlači Lanina kartica jer su Marijanina kartica i računi bili blokirani. Pre toga je imala i kredit i kamatu i 80.000 kuna duga. Danas ima otvorene račune i provlači svoje kartice", rekao je Ivica Seretinek, bivši Marijanin partner i otac Lanine polusestre.

"To je bio početak 12. meseca. Na kraju se razmotala priča: majka je u Urnebesu slavila svoj rođendan. "Majka je iznajmila stan u Nemačkoj i od prvog februara do prvog aprila 2019. dete je bilo u tom stanu s majkom, a da uopšte nije posećivalo lekara niti primalo hemoterapiju", stoji u presudi suda.

"Majka je novcem malene devojčice plaćala i luksuz i svoja neka dugovanja, a najmanje devojčicu", rekla je majčina prijateljica.

"Nadalje, majka uprkos brojinim molbama da dostavi stanje računa otvorenog za potrebe lečenja kćerke, navedeno nije dostavila te je Centar zbog sumnje o netransparentnom trošenju sredstava sa navedenog računa, obavestio VI. PP kako bipreduzeli radnje iz svoje nadležnosti", stoji u presudi suda.

 

"Ja sam je u tri navrata prijavila. Niko nije reagovao. U VI. policijskoj stanici ima zaposlenih koji su od mame imali koristi i to je ono čime se ona hvali. Meni je to odvratno. VI. policijska stanica ne radi svoj posao onako kako treba", rekla je anonimna prijateljica.

Lana čitavo to vreme nije bila pod lekarskim nadzorom.

U isto vreme se njena majka fotografsala i objavljivala fotografije po društvenim mrežama.

Postoje videozapisi koji su snimljeni puno ranije. Vodila je veliku brigu o tome da na društvenim mrežama uvek izlazi nešto vezano uz devojčicu tako da mi koji smo je pratili vidimo da je ona uvek s njom, a zapravo je bila negde drugde", rekla je anonimna prijateljica.

“Mala je zove, a ona ne reaguje. Onda je nema uopšte, pa dođe na pola sata da snimi neki video i ode", rekao je izvor iz bolnice.

"Mami je Lana bila izvor prihoda. To je ono najstrašnije u svemu. Malena devojčica bila je mami izvor prihoda jer ta žena ništa drugo osim novca ne spominje", rekla je njena prijateljica.

Lanin otac o svemu nije mogao da govori. Sve je prijavio i nada se da će Lanina majka kazneno odgovarati – stoji u podužem statusu.

Ovaj slučaj još jednom je na društvenim mrežama ustalasao po pitanju transparentnosti donacija, ali I o brojnim nadrilekarima koji svojim savetima za koji često uzimaju novac, ugrožavaju tuđe živote.

Nadamo se samo da slučaj male Lane neće obeshrabriti ljude da se I dalje odazvaju akcijama u kojima se prikuplja novac za one kojima je on potreban i koji će stvarno otići za lečenje, a ne u nečiji džep.

(Izvor: blic.rs)

Share this article