Turista ugledao ajkulu u Bečićima, nastala opšta panika! Morski psi stižu u Jadransko more zbog vrućina i u potrazi za hranom (VIDEO)

U petak je svet obišla vest o napadu morskog psa (ajkule) na češkog državljanina koji je sa porodicom letovao u egipatskom odmaralištu na Crvenom moru.

Njegovo telo je pronađeno na plaži Marsa Alam, a lokalni stanovnici upozoravaju kako nije pametno plivati duboko jer je velika mogućnost od napada. Prema poslednjim informacijama, panika je zavladala i u Crnoj Gori u Bečićima, pošto je jedan turista prijavio da je u moru video ajkulu.

 

Morski pas je nedavno doplivao i u plićak poznatog letovališta na Majorki. Nimalo prijatan prizor rasterao je turiste iz mora i sa plaže, a spasioci su morali da ga prebace što dalje od obale. A tu si prizori iz Masačusetsa gde se morski psi redovno viđaju. Neki od njih napadaju ljude, a neki uopšte ne reagiraju na njih.

Panika je zavladala i u Crnoj Gori u Bečićima, pošto je jedan turista prijavio da je u moru video ajkulu. Pripadnici Sektoragranične policije proveravaju prijavu turiste.

 

Vijestima je nezvanično rečeno da su zakupci plaža upozoreni da obrate dodatnu pažnju. Policija plovilima obilazi akvatorijum.

Nakon svega, posebno nakon upozorenja naučnika o uticaju porasta temperatura mora na život u njemu, ne možemo se ne zapitati što se to događa sa morskim psima, piše 24sata.hr.

U JADRANU SU SVE BROJNIJE INVAZIVNE VRSTE

Prema nekim podacima, temperatura Jadranskog mora u poslednjih se desetak godina prosečno povećala za 1,2 stepena, kaže Alen Soldo, stručnjak Odeljenja za studije mora Univerziteta u Splitu.

Zbog zagrejavanja su u Jadranu sve brojnije invazivne vrste, inače neuobičajene za ovo podneblje. Povećanje temperature mora, kaže Soldo, kao i povećanje njegovog saliniteta utiču na obogaćivanje Jadrana novim vrstama. Iz Crvenog mora odlaze u Mediteran, a onda onda u Jadran.

 *Morski psi emigriraju zbog hrane ali i visokih temperatura Foto: Pixabay

- Podaci pokazuju da nedeljno jedna nova vrsta iz Crvenog mora dođe u Mediteran - naglašava.

Pritom nije reč samo o ribama. Rast temperature mora, objašnjava Soldo, utiče i na promenu životnih navika morskih pasa. Inače, broj morskih pasa svugde u svetu opada, pa danas ima oko 500 vrsta, od čega u Jadranskom moru obitava 28 vrsta.

- Morski psi spadaju u predatore, vrstu koju karakteriše dug život, kasno polno sazrevanje i mali broj mladih. S obzirom na to, nisu u stanju odupreti se preintenzivnom ulovu. Čovek im je glavni neprijatelj - kaže Soldo za 24sata.hr. Dodaje kako zagrevanje temperature mora posredno utiče na njih.

 

DOLAZI DO POREMEĆAJA U MIGRACIJI MORSKIH PASA

- Na područJa gde je nekada bila određena temperatura morski psi sad više neće dolaziti jer temperatura raste. Zbog temperaturnih razlika u okolini dolazi do poremećaja u migracijama morskih pasa. Traže temperature koje im odgovaraju - objašnjava Soldo za 24sata.hr.

U toplijem moru morski psi moraju obilaziti određena područja u potrazi za hranom. Pre su znali gde postoji određeni ulov, a sad moraju istraživati gde je hrana pa prate nova jata na drugim mestima.

 *Veliki broj vrsta je sada prisutan i u Jadranskom moru Foto: Pixabay

- Zagrevanje mora definitivno stvara poremećaj u životu morskih pasa - tvrdi Soldo. Oblokrilac, morski pas odgovoran za nekoliko napada u Crvenom moru, zadnjih je godina, pretpostavlja se, došao i u Mediteran. Ipak, zasad još nije vidljiv blizu Jadrana, za razliku od velikog belog morskog psa, takozvanog vrhunskog predatora među svojom vrstom.

- Veliki beli morski pas podnosi različite temperaturne raspone. U Jadranu je vezana isključivo za jata tuna. Kako se jata budu kretala, tako će i beli morski pas - objašnjava Soldo i dodaje kako je ta vrsta povremeni stanovnik Jadranskog mora, inače najsevernijeg i još najhladnijeg mora Mediterana.

 

Morski psi, korali, ribe i ostale morske vrste u Jadran dolaze zbog proširenja Sueskog kanala, čime je omogućen veći protok vode u Mediteran. Neke pridošle vrste uveliko su se nastanile po srednjem i južnom Jadranu.

- Problem je što mi tu ne možemo ništa. Previše je varijabli na koje ne možemo da utičemo - zaključuje Soldo za 24sata.hr.

(Izvor: telegraf.rs)

Share this article