U TRUDNOĆI JE SAZNALA DA U NJENOJ BEBI RASTE BEBA: Kada su ovo saznali, DOKTORI SU URADILI NEVEROVATNU STVAR (VIDEO)

Povrh svega, Monika je razvila preeklampsiju, poremećaj koji izaziva visok krvni pritisak, uz mogućnost moždanog udara

Monika Vega iz Barankilje (Kolumbija) bila je u 35. nedelji trudnoće kada je na ultrazvučnom pregledu utvrđeno da beba verovatno ima cistu na jetri.

 

Kolor-dopler pregled pokazao je da je zapravo reč o sićušnom fetusu, bebinom blizancu koji je pupčanom vrpcom bio vezan sa devojčicina creva. Dve nedelje kasnije, manja beba je porasla za 20-30 odsto, pa je postojala opasnost da zgnječi sestrine unutrašnje organe.

Povrh svega, Monika je razvila preeklampsiju, poremećaj koji izaziva visok krvni pritisak, uz mogućnost moždanog udara.

Lekari su morali brzo da reaguju. Odlučili su da porode Moniku carskim rezom, u 37. nedelji trudnoće. U februaru je rođena Icamara, devojčica teška 3,5 kilograma, a dan kasnije laporoskopski je odstranjen fetus, dug 45 milimetara, a težak 14 grama, koji je imao ruke i noge, ali ne i srce i mozak.

 Reč je o izuzetno retkom slučaju fetus in fetu blizanaca, koji je prvi put zabeležen 1808. godine.

Mesec dana nakon rođenja Icamara je potpuno zdrava devojčica i nema nikakvih nagoveštaja oštećenja u abdomenu. Kako je za kolumbijski list "Heraldo" izjavio stručnjak za rizične trudnoće dr Migel Para-Savedra, bila je to "jedna od najneobičnijih i najčudesnijih stvari koje možete da vidite u perinatologiji" (klinička disciplina koja se bavi zdravstvenim problemima trudnice, fetusa i novorođenčeta).

 

Monika Vega (33) upućena je kod ovog stručnjaka u Barselonu nakon što je njen ginekolog otkrio "cistu" na bebinoj jetri. Dr Para-Savedra je utvrdio da je zapravo reč o fetus in fetu blizancima, anomaliji koja se javlja kao posledica kasne ćelijske deobe, što znači da se blizanci ne odvoje u potpunosti. Dok je jedno vezano za majku preko posteljice, drugo, manje, spojeno je krvnim sudovima s blizancem. Tokom procesa razvoja, manji blizanac biva uvučen u abdomen većeg.

Majka nije mogla da veruje, ali kada su joj lekari pokazali fotografije, snimke i naučne dokaze, shvatila je i dozvolila da sprovedu neophodne korake.

- Čim smo presekli pupčanu vrpcu manjeg blizanca, njegov život je prekinut, jer je živeo preko sestre - objasnio je dr Para-Savedra.

(Izvor: espreso.rs)

Share this article