U Vijetnamu umesto plastičnih kesa prodavnice koriste listove banane

Više vijetnamskih trgovačkih centara pridružilo se kampanji nekorišćenja proizvoda i predmeta od plastike pa su, u nastojanju da doprinesu zaštiti prirodne sredine odlučili da pakuju povrće umesto u plastične kese u - listove banane.

Tri najveća vijetnamska trgovačka centra, Lote Mart i Saigon Co.op u Ho Ši Minu i Big C u Hanoiju, odnedavno umesto plastičnih kesa za povrće koriste listove banane, prenosi online list Vnexpress.

 

Kupci Lote Marta u Ho Ši Minu bili su iznenađeni kada su nedavno ugledali mladi luk, bamiju i ostalo povrće umotane u listove banane, piše list, dodajući kako kompanija, nakon probnog roka u ovom južnom gradu planira da proširi njihovo korišćenje u svim trgovačkim centrima u zemlji.

Mera je dio nastojanja da se pređe na ekološki prihvatljivu ambalažu, pri čemu bi se u nju, osim povrća pakovalo i sveže meso, piše list.

U istom se Lote Martu prodaju papirnate slamke i ambalaža za hranu napravljene od otpada šećerne trske, a jaja se pakuju u posebnim papirnatim kutijama umesto u dosadašnjim plastičnima.

Trgovački centar Big C iz Hanoija kupcima nudi potpuno biorazgradive kese napravljene od kukuruznog praha.

Po službenim podacima Vijetnam dnevno proizvodi oko 2.500 tona plastičnog otpada, a po podacima Programa UN-a za prirodnu sredinu (UNEP) ta se zemlja nalazi na četvrtom mestu u svetu po količini plastičnog otpada koji se baca u okean.

(Izvor: nationalgeographic.rs)

Share this article