VAŽNO JE ZNATI Kad ovako ostavite viljušku i nož, poslali ste poruku kuvaru (FOTO)

Odgovarajući položaj viljuške i noža na tanjiru otkriva da li vam se obrok svideo, planirate li da pojedete još jedan tanjir ili ste završili sa konzumiranjem hrane.

Ručanje kod kuće može biti neformalno i bez previše pravila, no u restoranu bi trebali da se pridržavate odgovarajućeg bontona. Ono uključuje konzumiranje hrane bez srkanja i mljackanja, kao i korišćenje određenog pribora za jelo, prenosi dnevnik.hr.

Položaj viljuške i noža na tanjiru može značajno doprineti celokupnom doživljaju tokom ručka u restoranu jer isti šalje određene poruke konobaru koje možda niste ni svesni.

 

1. Još uvek jedem

Kada želite polako uživati u obroku a da vam se konobar ne vrzma oko “glave” ili, ne daj Bože, uzme tanjir pre nego što ste završili sa jelom, važno je da viljušku i nož staviti na tanjir pod uglom od 45 stepeni, odnosno da priborom formirate piramidu na tanjiru. Na taj način poručićete još uvek jedem.

Foto: Telegraf

 *Foto: Telegraf

 

2. Očekujem sledeće jelo

Kada ste završili sa jelom, ali želite konobarima poručiti da vam da donesu sledeći obrok od viljuške i noža ćete napraviti krst na sredini tanjira.

Foto: Telegraf

 *Foto: Telegraf

3. Završio sam sa jelom

Kada ste gotovi sa jelom i ne želite više jesti, viljušku i nož postavićete u uspravan paralelan položaj. To je jasan znak konobaru da može uzeti vaš tanjir i pribor za jelo sa stola.

Foto: Telegraf

 *Foto: Telegraf

 

4. Bilo je ukusno

Kada konobaru i kuvaru želite izraziti kompliment, viljušku i nož položićete vodoravno po sredini tanjira, jedno uz drugo. Na taj način sigurno ćete izmamiti osmeh na lice ugostiteljskom osoblju.

Foto: Telegraf

 *Foto: Telegraf

5. Nije mi se svidelo

Ako želite da iskritikujete jelo, sigurno ćete veću količinu hrane ostaviti na tanjuru. Ovu poruku jasno ćete preneti i ako nož “provučete” kroz viljušku, a pribor stavite na tanjir pod uglom od 45 stepeni.

Foto: Telegraf

 *Foto: Telegraf

I zato pazite kako se sledeći put ophodite prema viljuški i nožu, jer ko zna šta tako govorite svetu oko sebe. Pogotovo ako u neki restoran planirate da se vratite, a da u jelu ne bude tajnih sastojaka koje niste naručili.

(Izvor: telegraf.rs)

Share this article