Zemlju promašio ogroman asteriod: Astronomi ga prekasno uočili, izbegnuta katastrofa (VIDEO)

Asteroid veličine nebodera iznenadio je astronome. Ogromna svemirska stena otkrivena je nekoliko dana nakon što je dodirnula orbitu naše planete, prekasno da bi se sprečilo ogromno uništenje koje je moglo da prouzrokuje.

Kosmički objekt nazvan OK 2019 veličine od 57 do 130 metara, prošao je samo 73.000 kilometara od naše planete, što je pet puta bliže od rastojanja između Zemlje i Meseca.

Meteorit je 2013. pao na našu planetu i eksplodirao iznad ruskog grada Čeljabinska. Ta eksplozija bila je jaka poput nuklearne detonacije, a njegov udarni talas ranio je stotine ljudi. Međutim,Čeljabinsk meteorit bio je mnogo manji od OK 2019. godine, prečnika samo 20 metara.

 

Astronomi u brazilskoj opservatoriji SONEAR otkrili su OK 2019 par dana pre njegove  neočekivane posete 25. jula. Iako ovaj asteroid više ne predstavlja opasnost za Zemlju,  našoj planeti prete i drugi obližnji asteroidi. Zato se mnogi pitaju kako se asteroid mogao toliko približiti a da ne bude primećen.

I asteroid iz Čeljabinska i OK 2019. snimili su teleskopi  koji su raspoređeni  po čitavom svetu i priredili su astronomima pravo iznenađenje. Kada se OK 2019  približio Zemlji, svako je u blizini mogao da gavidi dvogledom, dok je mrlja svetlosti polako lebdela nebom.

Ali nekoliko dana ranije, vidljivost mu je bila 1.000 puta slabija, pa ga je bilo teže detektovati.

Pored toga, veoma je brzo putovao čudnom putanjom koja ga je izbacila van Marsove orbite, blizu pojasa asteroida, do Venerine orbite, tako da je  proveo malo vremena blizu Zemlje.

To se dogodilo samo nekoliko dana nakon što je manji asteroid, veličine automobila, udario u našu planetu i eksplodirao nekoliko stotina kilometara južno od Portorika.

Kao i prethodna dva slučaja, naučnici su taj asteroid  otkrili tek nekoliko sati pre nego što je eksplodirao, ali srećom nije bio tako velik kao OK 2019. U februaru 2019. godine drugi asteroid  eksplodirao je nad Kubom, samo 180 kilometara zapadno od Havane, i nije bio uočen sve dok nije eksplodirao. Srećom, nije bio dovoljno velik da nanese štetu poput one u Čeljabinsku.

Generalna skupština UN-a proglasila je 30. jun za  Međunarodni dan asteroida kao podsetnik na događaje 30. juna 1908., kada se ogromni meteorit srušio u blizini Tunguske u Sibiru, eksplodirajući snagom vodonične bombe.

Sve više astronoma iz celog sveta učestvuje u nadzoru asteroida koji predstavlja opasnost za našu planetu. Polazeći od onoga što se do sada o njima zna imamo više ili manje vremena za delovanje. Inače posledice udara asteroida su do sada jedina potencijalna prirodna katastrofa koja se može sprečiti. Trenutno se proučava nekoliko načina za preusmeravanje asteroida.

(Izvor: telegraf.rs / Sputnjik)

Share this article