Životna priča "bivšeg pokojnika" iz Užica uzbudljivija od trilera: PROGLAŠEN MRTVIM, PA POBEGAO IZ KAPELE

Na izbeglički put od Istre do Užica Veselinko Mrvaljević (61) krenuo je iz gomile pokojnika - begom kroz uzani prozor riječke kapele u kojoj je već bio proglašen mrtvim.

Sreća njegova što se sa onog sveta vratio pre nego što je na njega došao red da ga mrtvozornici strpaju u hladnjaču, gde se čuvaju leševi.

 

Sredinom sedamdesetih, priča Veselinko, iz rodne Inđije preselio se na sever Jadrana. Radio je tamo, srećno živeo i kućio se u Rijeci. A onda su došle devedesete. U Istri se nije pucalo, ali se duh rata i te kako osećao.

- Na riječkoj marini zaustavila me je i legitimisala hrvatska policija. Pokazao sam dokumenta overena SFRJ pečatom, ali su oni drsko tražili isprave njihove nove države. Držao sam do toga da sam Jugosloven, da ne priznajem nezavisnu Hrvatsku i da me rat ne zanima - priča Veselinko za "Blic".

Jugoslovenstvo ga je skupo koštalo. Jedan udarac kundakom u glavu, drugi, treći... Majku srpsku, četničku... Pendrek po leđima... Pre nego što je utonuo u nesvest, čuo je komandu: "Mrtav je, nosite ga".

Sledeće čega se seća je hladnoća limenog stola i čaršava kojim je bio prekriven.

- Probudim se, pridignem, pogledam levo-desno, shvatim da sam u kapeli. Oko mene limeni stolovi i na njima isti oni beli čaršavi kakvim sam i ja bio prekriven. Ispod njih su virile ukočene ruke i noge - kaže Veselinko Mrvaljević.

Koliko je bio među pokojnicima - ne zna, tek seća se da se jedva pridigao od bolova zadatih puščanim kundacima. Među ljudima, a nigde žive duše.

Krenuo je ka jednim vratima - zamandaljena. Na druga - iza njih hladnjača sa mrtvacima.

- Jedini izlaz bilo je prozorče "pedeset sa pedeset" na dva metra od patosa. Izvukao sam se nekako rukama do okna i osmotrio. Nekakva kancelarija... U njoj su sedele dve žene... Mic po mic, kao pauk uz zide, što tiše da me ne čuju, kao crv sam se izmigoljio kroz prozor i skočio pred njih. U isti mah su pogledale u mene, pa unezverene jedna u drugu. Onesvestile su se u sekundi. Izašao sam iz kancelarije i kroz bolnički krug odšetao kući - veli on.

 

Tražeći odbeglog mrtvaca ubrzo su na njegova vrata zakucali Tuđmanovi redarstvenici. Objašnjenje je bilo: "Ovo je demokratska zemlja, ne možeš ti mrtav da pobegneš".

Posle nekoliko nedelja tamnovanja, predat je Crvenom krstu posredstvom kojeg je prešao u Srbiju.

Veselinko godinama preživljava od drangulija koje na kartonskoj kutiji prodaje na užičkoj pijaci. Sam sebi je nadenuo nadimak Srbija. Znaju ga Užičani po vunenim čarapama i neurednoj sedoj bradici usukanoj u jedan struk.

- Dugo sam živeo u izbegličkom kampu u Braneškom polju pod Zlatiborom. Vremenom sam nešto zaradio i nedaleko odatle kupio kućerak. U Rijeci su mi majka, brat, sestra, ali ja tamo za ove dve i po decenije nikad nisam otišao - priča "bivši pokojnik".

Život kao film


Foto: M. Cvetković / RAS Srbija

Veselinko je 2012. bio maskota Jugoslo-venskog pozorišnog festivala u Užicu. Iznad glave čoveka u ritama, okruženog buvljačkim asortimanom, na plakatu je stajao naslov: "Ovaj život ne vredi puno, ali ništa ne vredi kao ovaj život".

- Obećali su iz pozorišta da će mi platiti, ali umesto para dali su mi komplet karata za Festival. Poklonio sam ih. Šta ću ja u pozorištu kad sam preživeo film - rezonuje Veselinko Mrvaljević.

(Izvor: Blic.rs/ Autor: Vladimir Lojanica)

Share this article