Zoran se ušunjao među afričko pleme: Žene su prelepe, ali kad im vidite leđa... (FOTO) (VIDEO)

Za njih je najveća čast da ubiju čoveka, a žene svoje ožiljke nose kao atribut.

Ovo je priča čoveka, Zorana Marinovića, koji je bio sa plemenom Hamar u Etiopiji. Da ne bismo mnogo otikrivali svojim rečima, najbolje je da pročitate njegovu reportažu:

– Sunce nemilosrdno prži. I nebo i zemlju. Dolinu reke Omo. Etiopija. Sada osećam zašto ovaj deo sveta zovu “pakleni raj”. Beskrajno lepe pejzaže briše neizdržljiva vrućina. Tražim komad hlada. Bilo kakvog!

– Lepota je u dolini Omo, nešto što se nudi, pokazuje, ali ako je želite da je vidite, morate da date novac. Pošteno.

 

– Trenutak pre napravio sam par fotografija. Gospođe Alitri. 3 fotografije. 15 birra. Precizno kao u nekom trgovačkom centru odbrojava mi svaku fotografiju. Plaćam, u tom gotovo neugodnom fotografskom pokušaju. Za oboje. Napetom zbog neprestanog poziranja. Ali tri novčanice nisu dovoljne, kaže mi, daj još.

– Dajem još dva birra. Sada je zadovoljna. Srećno me grli, dok joj napaćene, gole grudi lamataju po trbuhu. Žvaće zeleno semenje, a koru mi kroz izbijene zube pljuje po nogama. Kao tanjir veliki drveni prsten rasteže donju usnu u osmeh. Jedini kojeg sam video tog dana, a zasigurno i najneobičniji koji sam video – ikada, opisao je on u reportaži objavljenoj na punkufer.dnevnik.hr, pa nastavio:

Printskrin: Youtube/Mindia Midelashvili

*Printskrin: Youtube/Mindia Midelashvili

– Žene iz afričkog plemena Mursi planetarno su poznate po umetanju drvenih tanjira u usta. Devojkama od 15 do 16 godina majka ili neka druga žena iz sela raseče usnu i izbije dva prednja zuba na donjoj vilici, u koju se zatim stavlja mali drveni ili glineni kolut.

 

– U razdoblju od par meseci u usta se umeće sve veći komad drva. Nakon nekoliko meseci kolut može da bude i širok do 25 centimetara. Koliko će devojka da rastegne usnu zavisi najviše od toga koliko je spremna da se nosi sa jakim bolom i nelagodom, a nema sumnje da za umetanje velikih tanjira i motiv mora da bude strašno velik.

Printskrin: Youtube/Mindia Midelashvili

*Printskrin: Youtube/Mindia Midelashvili

– Vraćam se na početak, u naručje teorije. Priznajem sam sebi, daleko nas je odvela. Platon kaže da od lepote duši rastu krila, zato je dragocena jer nas oslobađa trenutka i vremena. Za čoveka ima ogromnu vrednost. Upravo tako, daleko od grčkih filozofa, na vrelini ovog afričkog sunca, veličina koluta u ustima, ožiljci po telu i rane od biča isto imaju dodanu vrednost.

 

– Kao muškarac imaš potpuno pravo da je poseduješ, jer žene na ovom mestu i nisu ništa drugo nego posed. Vrednost zavisi od izgleda, a najlepši “primerci” vrede oko 20 krava.

– Investitor ili preduzetnik bi to sasvim sigurno procenio kao sjajnu investiciju, jer turisti koji dolaze plaćaju za fotografisanje tih žena. Ali trenutak kada novčanica iz belih ruku namazanih zaštitnom kremom prelaze u crne ruke, prašnjave od kamenom mlevenog kukuruza, jedina je dodirna tačka između ova dva, međusobno šokantna sveta.

Printskrin: Youtube/Mindia Midelashvili

*Printskrin: Youtube/Mindia Midelashvili

– Plaćeni “suvenir” koji će sasvim sigurno doneti puno lajkova na društvenim mrežama, više nego što muškarci mogu da zarade prodajući stoku. Puno, puno više.

– Za razliku od botoksa i silikona, koji spadaju tek u korekciju, koluti u ustima zapravo su ekstremni mejkover. Ženska lepota i majka priroda nisu bili dovoljni. Zašto?

 

– Krug u ustima je most između tela i zajednice. Na pitanje bilo kojoj ženi zašto to radi odgovor je uvek isti: “želim da izgledam lepo poput svoje majke”. Bilo nama to shvatljivo ili ne, činjenica je da je probijeno telo za Murse lepo i jedinstveno, jednako kao što su im belci ružni i prozirni i ih zovu ih “oguljenima”.

Printskrin: Youtube/Mindia Midelashvili

*Printskrin: Youtube/Mindia Midelashvili

– Nekoliko stotina kilometara dalje, u koritu isušene reke, odjekuju udarci debelih šiba.

– Nikakvi jauci, nikakvo zapomaganje, tek trube koje ponosno javljaju da je bol prihvaćena, a žrtva podnesena. I svakih par minuta javi se nova truba. Žene tako pokazuju muškarcu svu svoju snagu divljeg lava kojeg nose u sebi, izazivaju i provociraju da ih bičuju, da im se nanese bol, stavljaju svoje telo iza granica iskušenja.

 

– Hamar žene su hrabre, stalno mi ponavlja moj vodič Algo. One podnose bol koji šokira. Bogovi u drveću svaki ožiljak na leđima smatraju zalogom za budućnost, jer ožiljci i bol su bogovima mili. Oni su ovde neraskidivo povezani.

– Kada žena dođe u kuću svog muža, njegova majka, njegove sestre i rođake dođu do nje, i pokazuju ožiljke od bičevanja. Kažu: “Vidi koliko smo mi patile za njega, skoro smo umrle, nemoj ni ti da patiš manje. Ožiljci se s ponosom nose.

Printskrin: Youtube/Mindia Midelashvili

*Printskrin: Youtube/Mindia Midelashvili

– Žene plemena Karo svoje oznake lepote, ili telesnu perfekciju, urezuju žiletom i staklom u kožu, a u otvorene rane utrljavaju pepeo. Svaki uzorak ima svoje značenje, najčešće je simbol snage, pokazuju nam da su spremne da prežive na najnepristupačnijem i najsurovijem mestu na Zemlji.

– Plemena su u večnim sukobima oko izvora pitke vode. Gurma, Karo ratnik mi kaže: “Za nas je najveća čast i priznanje ubiti čoveka. I onda dobijaš posebno ime. Bićeš poštovan. Jer moraš da dokažeš hrabrost ratnika.

– Ne možeš da uzmeš ženu dok ne ubiješ čoveka, slona ili lava, a danas su došli dani da je lakše da ubiješ čoveka nego lava. Takve su i naše žene. One moraju da budu ponos ratnika. Divlje lavice. Koje i ranjene podnose bol. I nose svoje ožiljke. Kao dokaz. Vidiš, to je lepota…

(Izvor:  punkufer.dnevnik.hr/ Preuzeto sa: Telegraf.rs)

 

Share this article